sobota, 9 kwietnia 2016

Słone ciasto czekoladowe


Każdy z nas, kuchennych pasjonatów, na pewno zapalił się kiedyś na cudowny przepis, który ponad wszystko musiał wykonać. Piękne zdjęcia potraw, pochwalne opinie użytkowników i nieodparta pokusa spróbowania czegoś nowego, nie rzadko wyprowadzają na manowce. Poza subiektywnymi jednak opiniami z zewnątrz, trzeba kierować się  własnym smakiem i wyczuciem w doborze składników.
Lecz póki nie spróbujemy, nie przekonamy się czy pewne połączenia składnikowe przypadną nam do gustu.
Tak również było w przypadku tego przepisu. Piękne ciasto czekoladowe, z pewnością pachnące, maślane, z rozpływającą się wewnątrz czekoladą. Otóż nie. Wytrawne, bez grama cukru ani tłuszczu. Też można zdrowo. Choć czekolada na słono, nie w każdym znajdzie amatora :)

Potrzebujemy:

- 1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki kakao deserowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 2 zgniecione banany
- 80 g pokruszonej czekolady deserowej z bardzo wysoką zawartością kakao

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, pamiętając aby mąkę i kakao przesiać przez sitko. Następnie rozkłócone mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy na gładką masę. Wylewamy do tortownicy 30 cm, wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Możemy podać z płynną polewą z mlecznej czekolady i kwaśną konfiturą z porzeczki lub żurawiny.