Słone ciasto czekoladowe
Każdy z nas, kuchennych pasjonatów, na pewno zapalił się kiedyś na cudowny przepis, który ponad wszystko musiał wykonać. Piękne zdjęcia potraw, pochwalne opinie użytkowników i nieodparta pokusa spróbowania czegoś nowego, nie rzadko wyprowadzają na manowce. Poza subiektywnymi jednak opiniami z zewnątrz, trzeba kierować się własnym smakiem i wyczuciem w doborze składników.
Lecz póki nie spróbujemy, nie przekonamy się czy pewne
połączenia składnikowe przypadną nam do gustu.
Tak również było w przypadku tego przepisu. Piękne ciasto
czekoladowe, z pewnością pachnące, maślane, z rozpływającą się wewnątrz
czekoladą. Otóż nie. Wytrawne, bez grama cukru ani tłuszczu. Też można zdrowo.
Choć czekolada na słono, nie w każdym znajdzie amatora :)
Potrzebujemy:
- 1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki kakao deserowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 2 zgniecione banany
- 80 g pokruszonej czekolady deserowej z bardzo wysoką
zawartością kakao
Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej,
pamiętając aby mąkę i kakao przesiać przez sitko. Następnie rozkłócone mokre
składniki przelewamy do suchych i mieszamy na gładką masę. Wylewamy do
tortownicy 30 cm, wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Możemy podać z płynną polewą z mlecznej czekolady i kwaśną
konfiturą z porzeczki lub żurawiny.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń