Zupy Bożonarodzeniowe
Ze względu na dynamiczną i napiętą sytuację w kuchni,
postanowiłam zmienić kolejność i zamienić zupy z przystawkami. W rodzinnym domu
przygotowywaniem wigilijnych dań zajmuje się obecnie mama, a ja nie mając zbyt
wielkiego o tym pojęcia, w tym roku postanowiłam się podszkolić, aby nabierać
wprawy w podtrzymywaniu świątecznych tradycji. Spośród wielu świątecznych zup, bo
ich w Wigilijny wieczór na stole jest u nas najwięcej, wybrałam dwie
ulubione. No może poza żurkiem z uszkami. W żaden inny dzień kapusta i barszcz
czerwony nie smakują tak doskonale. Odkąd pamiętam potrawy na wigilijnym stole
były postne, bez mięsnych dodatków i właśnie w taki sposób przedstawiłam ich przygotowanie. Smacznego!
KAPUSTA Z FASOLKĄ
- 500 g kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)
- 1 cebula
- ½ marchewki
- ½ pietruszki
- ¼ selera
- ziele angielskie, kilka ziaren
- liść laurowy
- kilka łyżeczek oleju
- fasolka drobna
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna możemy przepłukać ją wodą. Jeśli
lubimy mocno kwaśny smak, to po odcedzeniu kapustę grubo szatkujemy. Wrzucamy
do garnka z wrzącą wodą w ilości takiej aby tylko przykrywał kapustę. Dodajemy
liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. pół godziny. Cebulę pokrojoną w
kostkę podsmażamy na oleju i szklimy. Warzywa ścieramy na tarce i również podsmażamy
z cebulą. Dorzucamy do kapusty i gotujemy ok 1,5 godziny na małym ogniu. Na
koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Fasolkę drobną moczymy kilka godzin zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Następnie gotujemy i odcedzamy. Podajemy z kapustą.
BARSZCZ CZERWONY
- 1,5 kg czerwonych
buraków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- ½ szklanki wody z kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku
Buraki obieramy z łupki, płuczemy i trzemy na tarce na
grubych oczkach. W garnku zalewamy wodą lekko ponad poziom wiórek. Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na szklisto. Dodajemy do wiórek razem z marchewką,
pietruszką i selerem startymi na tarce o grubych oczkach. Dodajemy przyprawy i czosnek,
gotujemy do miękkości. Doprawiamy sokiem z cytryny, wodą z kiszonych ogórków
oraz solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz